söndag 12 oktober 2008

Substantiv

När jag för en tid se'n lyssnade på Språket talade man om grammatik och dess terminologi och jag kom att tänka på en episod i min första tvåa. Den betraktades som skolans värsta klass men det var då det, idag skulle man förmodligen tycka att de var änglabarn. För att visa hur stökigt det var på lektionerna lät jag bandspelaren gå utan att ungarna visste om det. Nu minns jag inte om jag någonsin spelade upp det för klassen — men jag hittade bandet många år senare och fick mig ett gott skratt när jag hör mig själv säga: "Ludvig, gå ner från bänken" uppenbarligen händer inget för jag upprepar meningen flera gånger, sista gången har jag kommit upp i falsett — och just då skriker Ludvig: "jaa, jag kunde ta på taket". Vi hade talat om substantiv och jag hade sagt att ofta är substantiv någonting som man kan ta på.

På den tiden var dagens första lektion tio minuter längre än de andra övriga för att man skulle ha morgonsamling. Jag läste Lillvingen av Bror Colstrup och de små tuffingarna satt som tända ljus. Undrar om man fortfarande kan muta ungar med högläsning - i en obs-klass tämjde jag smågangsterna med "Det spökar i Jämtland". Den hade jag själv suttit framför brasan hos Agnar i Funäsdalen och lyssnat till som barn. När vi gick hem i den kalla vinternatten såg jag till att gå mellan föräldrarna!
Bror Colstrup vet jag ingnting om — hittar honom ingenstans.



lördag 11 oktober 2008

Mindre mer tack


mer långsamt
mer roligt
mer aktiv
mer bränslesnåla
mer försiktig

Vad har hänt? Ovanstående hörde jag i morse på en enda nyhetssändning. Man behöver ju inte veta vad komparera betyder för att göra det — lika lite som man måste veta vad adverb eller ablativ är, för att kunna tala.
Priset tog nog den kvinnan som sa' mer intelligentare.

lördag 4 oktober 2008

Grattis Ester!


I dag skulle Ester Ringnér-Lundgren ha fyllt 101 år.
Många känner kanske henne bättre som Merri Vik, författare till Lotta böckerna. Men hon skrev även under pseudonymerna Kaj Ringnér och Bertil Björk.
Själv blev jag bekant med hennes böcker som 8-åring när jag fick Tussi i skolan — Tussi böckerna läste jag gång efter annan, och tycker fortfarande att de är roliga att återvända till. Idag känns det dessutom charmigt nostalgiskt att läsa om den skola som inte längre finns. En skola med rolig timme på lördagarna och examen med sånger, verser och kräpp-pappers mössor.

Alla som läst Esters böcker vet att det är roande läsning, episoder som får en att fnissa glatt inte bara just när man läser det utan varje gång man kommer att tänka på dem. Men man blir bildad också; förutom en oklanderlig svenska finns det gott om lärdom insprängt i texten. Jag vet att Ester blev så glad varje gång hon hörde att ett citat hade fört en läsare till dess källa.

Men Ester var långt ifrån bara skoj och lustiga episoder — det fanns ett mörkt stråk av längtan och vemod under det uppsluppna. I ett brev 1986 skrev hon:
"...men jag vore glad om jag inte hade så mycket vemod i mig och levde mig in i allting så intensivt. Och minns allt så utomordentligt väl! Det blir mycket vemod och hemlängtan då. Men jag får väl säga som "gumman" "Man måste ha ett väldigt gott humör för att orka med att vara så ledsen".

När vi båda var sjuka och varken kunde träffas eller orkade skriva brev ringde vi och piggade upp varandra. Jag minns en gång när hon var bekymrad över att jag hade så svårt att få tag på min läkare. "Karln är en knöl" sa hon.
"Nej Ester", sa jag "jag tycker bra om honom, han är väldigt trevlig".
"Alla knölar är trevliga" var Esters lakoniska svar. Vilken livserfarenhet!

Jag saknar dig Ester!

Är du nyfiken på Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren så hittar du det här.

torsdag 2 oktober 2008

Nutschapparat


Nutschapparat (en, er) m. tekn. hvarmed sirapen utsuges ur formarna.

Vilken sirap ur vilka formar?
0000000
SVENSKA SPRÅKETS

ORDFÖRRÅD
ELLER
80,000

INHEMSKA OCH FRÄMMANDE

ORD OCH NAMN

MED ÖFVERSÄTTNINGAR OCH FÖRKLARINGAR
JÄMTE UTTALSBETECKNING OCH ACCENTUERING
ENLIGT SV. AKADEMIENS LJUDENLIGASTE STAFSÄTT

____

UNDER MEDVERKAN AF FLERA SPRÅKMÄN
UTARBETAD AF

EDM. WENSTRÖM OCH OSSIAN JEURLING
LÄROVERKSADJUNKT 0000REDAKTÖR


En bok att njuta och att förlora sig i. Den är tryckt 1891 och förklarar förmodligen bara de ord som man antog att vanligt folk inte kände till. Jag hittar flera ord som jag inte är säker på vad de betyder och där varken Hojen eller dess ordbok inte är till någon nytta. Så jag vänder mig till den gamle vännen Svensk uppslagsbok tryckt 1937 — och där får jag napp.
Nutsch, tekn. se Filtrering.
Hämtar rätt band och tvingas läsa igenom ett rätt lång artikel om filtrering innan jag hittar vad jag söker:
Vid f. av frätande vätskor, vilka innehålla grovkorniga ämnen, stora kristaller i större mängd, använder man med fördel s. k. nutschar. Dessa äro, vad filtrermaterialet beträffar, i stort sett lika med vad som ovan beskrivits, men man har för att öka kapaciteten och för att fulls- befria de fasta ämnena från vätska under filterskiktet åstadkommit ett vakuum, genom vakuumpumpar av olika konstruktion; filtratet bortpumpas vanl. genom kolv - el. centrifugalpumpar.

Se där, en användbar kunskapen som enligt de gamle vise är så lätt att bära med sig.

Och man inser också att även om man skaffar sig de allra nyaste uppslagsverk, lexikon och ordböcker så kan man inte gör sig av med de gamla.