onsdag 30 april 2008

Favoriter från A till Ö

Det är nog mer än en vecka se'n som Simon på sin blogg Stuck In A Book lanserade A-Z Favourites — att välja en favoritförfattare för varje bokstav i alfabetet. Livet har kommit emellan men jag har haft det i tankarna medan jag gjort annat. Det är knepigt, en del bokstäver har jag många författare till medan det är totalstopp för andra. Ibland vet jag inte var jag ska dra' gränsen för favoritförfattare och författare jag uppskattar. Jag har inte lyckats få till en komplett lista men räknar med att återkomma när — om — jag kommer på fler namn.
Eftersom många av mina författare är icke-engelska tänkte jag ett ögonblick att jag skulle ha två listor. Men jag inser att det ta'r för mycket tid nu när jag borde tillbring hela dygnet i rabatterna.

Jag har inte satt ut några boktitlar eftersom jag tycker det krävs mer än en god bok för att en författare ska kunna kallas favorit.

A - Claes Andersson och Gillian Avery
B - Elsa Beskow och Margot Benary-Isbert
C - G. K. Chesterton
D - Emily Dickinson
E - Vilhelm Ekelund
F - Per Anders Fogelström
G - Wolfgang von Goethe och Anna Katherine Green
H - Aldous Huxely
I - Henrik Ibsen
J - Jerome K. Jerome
K - Erik Axel Karlfeldt
L - Astrid Lindgren - med original illustrationer!
M - Betty MacDonald och A. A. Milne
N - Ogden Nash
O - Hilda Olsson mer känd som Kerstin Hed
P - Chaim Potok
Q -
R - Christina Rossetti
S - Nevil Shute
T - David Thoreau
U - Edith Unnerstad
V - Adam Zagajewski
W - E. B . White och Elin Wägner
X -
Y -
Z - Erik Zetterström (Kar de Mumma) och Beatrice Zade
Å -
Ä -
Ö -

lördag 19 april 2008

Älvarna de glida

Vägarna de skrida,
Älvarna de glida,
Vindarna de rida högt på löddrig sky.
Skogarna de gånga
Stora steg och långa,
Åsarna de draga långt från bygd och by.
Högst av alla vandrar solen själv.
Kom och låt oss följa sol och vind och älv!
00000000000000000 Karl Erik Forsslund


Undrar om de gamla vandringsvisorna och gånglåtarna sjungs idag.
De kommer osökt för mig en dag som denna när jag promenerar efter älven.

Jag måste tillstå att jag aldrig kommit igenom Forsslunds "Storgården" även om hans stavning fascinerar mig. En del som ser ovant ut var ju den tidens norm, pängar och bärg kan man se långt in på 1900-talet. och att byta ut c mot s är ju accepterat i norskan.


"Härrliga dagar, hälgdagar, fästdagar!"
"...men väkste åter och fick formen av ett järta."
"Men hur han stirrade mot himlen över hustaken, kunde han ej upptäcka en skymt av solen äller någon annan juskälla. Han började just misstänka, att han antingen hallisunerade äller var en lekboll för några hittills okända makters hemlighetsfulla nycker — då han kom att sänka blicken och åter befann sig mitt i den enkla och klara s. k. värkligheten.
Den sjunkande solen, som han ej kunde se, sken rätt på ett fönster tvärs över gatan, och detta fönster hade av en omedveten människovänlig byggmästare plaserats så, att dess refläks föll rakt in i Karl-Hermans skrubb vid denna årets tid och dygnets timma."

Om det är sant vet jag inte men jag har läst att Selma Lagerlöf läxade upp Forsslund och gav honom en lektion i svensk stavning — och om etymologi och varför till exempel ljud och ljus stavas som de gör.

fredag 11 april 2008

Deux jeunes filles lisant
by Pierre-Auguste Renoir

Tack för oroliga telefonsamtal! Både datorn och jag har varit opassliga men datorn har varit värst däran. Och naturligtvis blev datorn akut sjuk alldeles före påsk när Sverige stängde för helgen.
Inte förrän jag blir tvungen att leva utan dator inser jag hur mycket tid den stjäl från annat. Trots att jag vilade mycket hann jag städa bokhyllorna - ett mammutjobb. Det råder köpstopp för böcker - vilket vi naturligtvis genast bröt. Ska det köpas böcker borde vi bara köpa böcker av författare vilkas namn börjar på Ö för att slippa flytta alla böcker igen. Visst lämnar jag luckor - men det hjälper inte så länge vi köper fler böcker än luckorna ger plats för!
Har hunnit läsa också, Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken". Skrämmande och mycket läsvärd.
Har återvänt till Jeanna Oterdahl - "Ett gammalt borgarhem" och Laura Fitinghoffs"Vårluft". Tänker återkomma till deras språk en dag när jag inte är fullt så sömnig.