lördag 15 maj 2010

Lördag med Gutenberg


Hittade rätt många intressanta titlar i dag — började med att titta på den boken jag trodde jag skulle klara av på några minuter. Så blir jag fast, följer med på en kanottur från Quebec till Mexikanska golfen — i en papperskanot!

Först fick jag lära mig hur kanoten är konstruerad och se'n följa med på den spännande turen.
Jag har inte kommit fram än, så nu fortsätter jag att paddla.Boken heter "Voyage of the Paper Canoe, A Geographical Journey of 2500 miles, from Quebec to the Gulf of Mexico, during the years 1874-5" och är skriven av Nathaniel H. Bishop.

söndag 9 maj 2010

Till Japan och Norge med Gutenberg

Om konst i Japan handlar "Japan A Record in Colour", från 1901 av Dorothy Menpes illustrerad av hennes far Mortimer Menpes. En entusiastisk skildring av en insatt författare.
Det är den sortens bok och bilder som jag kunde förlora mig i som barn, och jag känner samma magi nu när jag blir sittande och funderar över människor-na på bilderna. Vad hände se'n, vad finns utanför bilden?
.


Så hittar jag Asbjørnsens och Moes norska folk-sagor "East of the Sun and West of the Moon" med illustrationer av den danskfödde Kay Nielsen. Illustrationer som får mig att tänka på Sulamith Wülfing, John Bauer, William Blake och Jennie Harbour.