lördag 18 april 2009

Lördag med Gutenberg

0
Det var lite magert hos Gutenberg i dag – men de få böcker jag hittade var roliga. Två illustrerade barnböcker och så en svensk bok vilket inte händer så ofta.
Om Lars Johansson (Lucidor den olycklige), Litteraturhistoriskt utkast” av Josef Linck, från 1876.

Man kan hitta en del om Lasse Lucidor på nätet – men ingen refererar till den här boken. Om det beror på att den är okänd eller om den inte är tillförlitlig vet jag inte.

0
”Trollkarlen från Oz” av Frank Baum har väl aldrig blivit så populär här som i U.S.A. och hans andra böcker är ännu mindre kända hos oss. Jag vet inte ens om de andra böckerna, många skrivna under pseudonym, finns översatta till svenska.
Idag hittade jag ” Twinkle and Chubbins, Their Astonishing Adventures in Nature-Fairyland” från 1911. Den är illustrerad av Maginal Wright Enright. Det enda jag vet om henne är att hon var syster till Frank Lloyd Wright.

0
Visst förefaller hon vara påverkad av japanska träsnitt? Till och med signaturen på en del bilder ser lite japanska ut.

0
En bok med illustrationer av Randolph Caldecott går jag aldrig förbi. Hans ibland rätt burleska bilder tror jag uppskattas minst lika mycket av vuxna, om inte mer, än av barn. I dag hittade jag ”The Panjandrum Picture Book”, det är en samlingsvolym där de flesta av böckerna redan finns på Gutenberg – men några nya bilder hittade jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar