onsdag 6 augusti 2008

Spastisk otit

Eftersom jag kom att tala om ord i den engelska bloggen — ord vi gillar och ord vi ogillar — borde jag kanske ta' upp ämnet även här. Ett känsligt ämne har jag förstått. Just därför anstränger jag mig verkligen för att förhålla mig neutral, jag visar till exempel aldrig hur plågsamt jag tycker det är att folk inte kan använda före och innan på rätt sätt — vad jag anser är rätt!
En gång i tiden när jag gick på en skola med elever från hela Sverige tyckte jag att det var så spännande att lyssna på hur olika vi uttryckte oss. En gång när jag frågade en av tjejerna om hon sa' en eller ett finger blev jag lite tillplattad när jag fick till svar: "dig vågar man ju inte prata med, du anmärker på allt man säger."
Men jag tänker ändå sticka ut hakan idag — och förmodligen även i framtiden och tala om vad som får mina hörselgångar att vrida sig av smärta.
prioritera bort
vänta kvar
rädda kvar
göra åtgärder
göra självmord
släcka ned
öppna upp
starta upp
splittra upp
märka av
förstora ner — jo, jag har faktiskt hört det!
ja här skulle jag kunna fortsätta ett par meter till.
Det där med prepositioner kan vara knepigt, vissa kombinationer tror jag nog är slöa direktöversättningar från engelskan. Men studerar man på universitetet eller vid detsamma? Jag bor på en ort där man använder på i de flesta sammanhang, man pratar på saker och ting och bor på skogen.

1 kommentar:

  1. lätt för dej att säja som är en jäkel på gramatik.
    ellen

    SvaraRadera